Infoplaatje

Boerenwormkruid

Wetenschappelijke naam : Tanacetum vulgare          
Nederlandse benamingen : Reinvaren, wormkruid, wormzaad  

English : Common Tansey, Garden Tansy
Français : Tanaise vulgaire, Barbotine
Deutsch : Rainfarn

Taxonomische indeling

Rijk : Plantae Planten
Stam : Embryophyta Landplanten
Klasse : Spermatopsida Zaadplanten
Clade :   Bedektzadigen
Clade :   Tweezaadlobbigen
Clade : Campanuliden  
Orde : Asterales  
Familie : Asteraceae Composieten
Geslacht : Tanacetum Wormkruid
     
    Carolus Linnaeus
   
Vindplaats : Provinciaal Domein - Wachtebeke
Oost Vlaanderen - België
Datum : 25 september 2011
 
 
 
 
 
 
 
 
   
Omschrijving :

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare, synoniem: Chrysanthemum vulgare) lijkt op Jacobskruiskruid (Jacobaea vulgaris subsp. vulgaris), maar heeft in tegenstelling tot deze plant geen gele stralenkrans van straalbloempjes. In het grootste deel van Europa en het noordelijke deel van Azië komt boerenwormkruid van nature voor.

Het is een vaste plant. De plant heeft een kantige donkerbruin gekleurde stengel en kan 60-120 cm lang worden en bloeit met platte schermen, die uit tientallen individuele bloemhoofdjes bestaan. De buisbloempjes staan in schijnschermen zeer dicht opeen en geven het scherm de stevigheid als van een kussentje. De hoofdbloei valt in de periode juni tot en met augustus en de nabloei kan tot aan de herfst aanhouden. De bladeren zijn afgebroken geveerd met naar de top van het blad veerdelig en de blaadjes veerspletig en bezet met klierharen. Deze klierharen zijn verantwoordelijk voor de wat onaangename kamferachtige geur, die bij aanraking verspreid wordt. Omdat de olie die uit de plant kan worden gewonnen in principe giftig is, is het in de Verenigde Staten verboden om de plant te verkopen. Boerenwormkruid wordt tot de kompasplanten gerekend, omdat de bladeren in het volle zonlicht zich precies plat op het zuiden richten.

Mieren en muizen houden niet van boerenwormkruid. Daarom werd het kruid vroeger wel bij keukendeuren geplant.

Als de boer op de 'rein', het braakliggend strookje tussen twee akkers, 'reinvaren' zag staan, nam hij er wat van mee naar huis. Die reinvaren leek net op echte varen, zeker als de bloem er nog niet in stond. Vandaar de naam.

 
 
 
 
         
Naamgeving :

De botanische naam Tanacetum is vermoedelijk afgeleid van het Oudgriekse woord 'athanasia' dat 'onsterfelijk' betekent. Het heeft deze naam waarschijnlijk te danken aan het feit dat de bloemen niet makkelijk verwelken en lang hun gele kleur behouden, maar het kan ook duiden op een soort levensdrank die ervan gemaakt werd. Ook werd boerenwormkruid gebruikt voor het conserveren van lichamen. 'Vulgare' betekent 'algemeen voorkomend'.

 
   
  Bron : Wikipedia