Infoplaatje

Daslook
Wetenschappelijke naam : Allium ursinum        
Nederlandse benamingen : Beerlook, Berelook, Borslook, Hondsknoflook, Wilde Knoflook, Woutknooploock

English : Wild Garlic, Bear's Garlic, Ramsons
Français : Ail des ours
Deutsch : Bärlauch
 

Taxonomische indeling

Rijk : Plantae Planten
Stam : Embryophyta Landplanten
Klasse : Spermatopsida Zaadplanten
Clade :   Bedektzadigen
Clade :   Eenzaadlobbigen
Clade :    
Orde : Asparagales  
Familie : Alliaceae Lookfamilie
Geslacht : Allium Look
     
    Linnaeus (1753)
   
Vindplaats : Hallerbos - Halle
Vlaams Brabant - België
Datum : 29 april 2015
 
 
 
 
 
 
 
 
           
Omschrijving :

De daslook (Allium ursinum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). Het is een vrij zeldzame soort in België en Nederland. De soort is in Nederland wettelijk beschermd.

De ovale bladeren zijn 3-5 cm breed, donkergroen en parallelnervig.

De bloemen hebben zes witte bloemdekbladen en zijn in losse bolvormige schermen gegroepeerd. De plant bloeit van april tot juni, soms tot juli. Na juli verdwijnt het bovengrondse deel van de plant volledig en blijft enkel de ondergrondse bloembol over. De plant wordt 30-40 cm hoog. De plant groeit vaak in groepen. De bloem bevat zes meeldraden en een driedelige stamper. Deze zijn omgeven door zes breed ovale bloemdekbladen. De zaden zijn zwartbruin.

De plant werd reeds in 1608 door de Vlaamse botanicus Dodonaeus beschreven in zijn Cruydeboeck.

Als de plant nog niet bloeit kunnen de bladen rauw fijngehakt gebruikt worden in salades en in soepen [1]. Ze hebben een bieslook-, uien- of knoflooksmaak. Vooral de bladeren ruiken bij het fijnwrijven naar knoflook en uien. In Duitsland geniet daslook sinds enkele jaren een grote populariteit en wordt verwerkt bijvoorbeeld tot pesto en marinades en in onder meer brood ('Bärlauchbrot') en kaas. In dorpen in en om het Mecsekgebergte in Hongarije, zoals in Orfű, worden eind maart of begin april daslook-festivals (medvehagyma-fesztivál) georganiseerd, waarbij daslook in vele varianten verwerkt in gerechten wordt aangeboden.

De bloemen zijn prima op vaas te houden, maar er moet rekening gehouden worden met de sterke uiengeur bij beschadiging van de bladeren.

In tuinen wordt de plant als afweermiddel tegen katten gebruikt, omdat deze dieren niet veel op zouden hebben met de sterke geur.

 
 
 
 
         
Naamgeving :

De soortaanduiding ursinum (= van de beren, Ursus = beer) is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. Dit is er ook de oorzaak dat de plant af en toe ook berenlook (en in het Duits Bärlauch) wordt genoemd. De naam daslook kan afgeleid zijn van dassen, die vroeger onder deze planten hun hol hadden.

Allium komt van Alium (Latijn) en betekent "knoflook" omdat de plant hiervan familie is (en er ook naar ruikt).
Allium komt van het Griekse aglis (knoflook), dat is ontstaan uit glis (iets kroms of rond), dat verwijst naar de bol van de looksoorten.
Allium zou echter ook afkomstig kunnen zijn van het Keltische all (warm, scherp of brandend), dat slaat op de eigenschappen van de plant.

Ursinum komt van Ursa (Latijn) en betekent "beerin". Dit verwijst naar het oude volksgeloof dat men dacht dat beren die uit hun winterslaap kwamen als eerste op zoek gingen naar wat Daslook om van te eten.

 
   
  Bron : Wikipedia