Infoplaatje

Kaal knopkruid
Wetenschappelijke naam : Galinsoga parviflora          
Nederlandse benamingen :

Frans kruid, Duits kruid, Duitse stront, Hitlerkruid,
Duitse wied, Moffenkruid, Soldatenkruid, Helmenkruid, Soldaatjes,...

 

English :

Gallant Soldier

Français : Galinsoga à petites fleurs
Deutsch : Kleinblütiges Franzosenkraut

Taxonomische indeling

Rijk : Plantae Planten
Stam : Embryophyta Landplanten
Klasse : Spermatopsida Zaadplanten
Clade :   Bedektzadigen
Clade :   Tweezaadlobbigen
Clade : Campanuliden  
Orde : Asterales  
Familie : Asteraceae Composietenfamilie
Geslacht : Galinsoga Knopkruid
     
    Cavanilles
   
Vindplaats : Eigen tuin - Zaffelare
Oost Vlaanderen - België
Datum : 20 september 2011
 
 
 
 
 
 
 
 
           
Omschrijving :

Kaal knopkruid (Galinsoga parviflora) is een plant die behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). Kaal knopkruid komt voor op open zandgrond en wordt beschouwd als een onkruid in moestuinen en akkerland. De soort komt van oorsprong uit Midden-Amerika. Vermoedelijk is de plant ergens begin 19de eeuw uit de plantentuin van Berlijn 'ontsnapt' om zich van daaruit in het wild verder te verspreiden. Om die reden komt de soort nu in heel Europa voor.

De eenjarige plant wordt 20-60 cm hoog en heeft kruisgewijs geplaatste bladeren. De bladeren zijn lichtgroen tot groen en hebben weinig, korte haartjes. De zijtakken van de stengel hebben geen of weinig aangedrukte haartjes, terwijl harig knopkruid dicht afstaande haren heeft. Kaal knopkruid bloeit van juni tot de herfst met 5 mm grote, kegelvormige bloemhoofdjes, die bestaan uit gele buisbloempjes en vijf witte, driepuntige lintbloempjes. Soms ontbreken de witte lintbloempjes. De stroschubben zijn drielobbig tot driespletig en de pappus van de buisbloemen, die uit schubben bestaat, is niet genaald (dit in tegenstelling tot harig knopkruid).

Kaal knopkruid komt voor op open zandgrond en wordt beschouwd als een onkruid in moestuinen en akkerland. De soort komt van oorsprong uit Midden-Amerika. Vermoedelijk is de plant ergens begin 19de eeuw uit de plantentuin van Berlijn 'ontsnapt' om zich van daaruit in het wild verder te verspreiden. Om die reden komt de soort nu in heel Europa voor.

Knopkruid is niet alleen "onkruid", maar ook een zeer waardevol voedingsmiddel.
Knopkruid bevat een hoog gehalte aan kalium, calcium, magnesium en ijzer. Van alle eetbare wilde planten heeft knopkruid het hoogste ijzergehalte. Verder heeft het een hoog vitamine C en betacaroteengehalte. Het vitamine C gehalte in knopkruid is 3- tot 4 maal zo hoog als in citroenen
Allebei de knopkruidsoorten kunnen gebruikt worden. Het is een goed kruid om de weerstand te verhogen en kan met name goed gebruikt worden bij allerlei infectie-ziektes, zoals bv. griep.
De jonge bladeren en stengels (voor de bloei) kunnen gebruikt worden als spinazie, in soepen, stamp en als salade.
De zaden kunnen geoogst worden en aan kruidenolie toegevoegd worden. Het verse kruid kan ook in de sapcentrifuge om er een verfrissende en gezonde drank van te maken.

 
 
 
 
         
Naamgeving :

De wetenschappelijke naam Galinsoga is vernoemd naar M. M. Galinsoga (1766-1797), botanicus en hofarts van de koningin van Spanje. De soortnaam parviflora komt van het Latijnse parvus = klein en flos = bloem: met kleine bloemen. De Nederlandse naam 'knopkruid' heeft ook betrekking op het kleine, knopvormige gele bloemhoofdje.

 
   
  Bron : Wikipedia