Infoplaatje

Schuimcicade
Wetenschappelijke naam : Philaenus spumarius
         
Nederlandse benamingen : schuimbeestje, spuugbeestje, koekoeksspog  

English : Froghoppers (cuckoo spit, spittle bugs)
Français : Cercope des prés
Deutsch : Schaumzikaden (Kuckucksspeichel)

Taxonomische indeling

Rijk : Animalia Dieren
Stam : Arthropoda Geleedpotigen
Onderstam : Hexapoda Zespotigen
Klasse : Insecta Insecten
Orde : Hemiptera Halfvleugeligen
Onderorde : Auchenorrhyncha Cicaden
Familie : Aphrophoridae  
Geslacht : Philaenus  
     
    Linnaeus (1758)
   
Vindplaats : Eigen tuin - Zaffelare
Oost Vlaanderen - België
Datum : 19 juni 2013
 
 
 
 
 
 
 
 
           
Omschrijving :

Het schuimbeestje of schuimcicade is een insect dat behoort tot de onderorde cicaden (Auchenorrhyncha). Het is in Nederland en België tevens de meest algemene en bekendste cicade.
De schuimcicade Philaenus spumarius , ook schuimbeestje, koekoeksspog of schuimbeestje genoemd, kennen we van de slijmerige schuimhoopjes die we soms aan de planten zien kleven.

De lichaamslengte is ongeveer 5 tot 7 millimeter, de kleur is bruin tot bruingrijs met soms lichtere vlekken. De larven zijn bleekgroen tot -geel en leven in een schuimnest dat bij het grote publiek wel bekend is als koekoeksspuug.De nimfen (larven) blijven gedurende ongeveer vijf vervellingen in het schuim tot het volwassen insecten met vleugels geworden zijn. Dit proces neemt 30 tot 100 dagen in beslag en is afhankelijk van de temperatuur.

Het spuugbeestje komt voor op verschillende planten, een geliefde tuinplant is lavendel. Ook op grassen en houtige struiken kan de cicade gevonden worden.

De volwassen schuimcicaden hebben vleugels met een variabel vlekkenpatroon. Ze komen veel voor op niet al te droge plaatsen op kruiden en houtachtige gewassen.
Koekoeksspuug is de triviale naam voor het karakteristieke schuimnest van veel soorten cicaden. Het zijn altijd de nimfen die een schuimnest maken, de volwassen dieren doen dit niet en verplaatsen zich springend. Het schuimnest bestaat uit door de cicade uitgezogen plantensap die na te zijn uitgescheiden wordt opgeklopt tot een schuimnest. Het nest beschermt de cicade tegen vijanden, parasieten, straling en uitdroging. Als de cicade wordt verplaatst, bijvoorbeeld door uitspoeling na een regenbui, wordt een nieuw nest gemaakt.
Het volwassen diertje is een klein springertje van 7 mm dat plotseling van een plant wegspringt als het opgeschrikt wordt. Het kan 70 cm ver springen wat ruim honderd maal hun eigen lengte is. De springkracht is in verhouding tot de lichaamslengte groter dan van een vlo. De kracht die ze ontwikkelen om zo ver te springen is ruim 400 keer hun lichaamsgewicht, bij vlooien is dat 135 maal, bij sprinkhanen 8 en bij de mens hooguit 3 maal.

Schuimbeestjes bestrijden gaat vrij gemakkelijk door ze met een krachtige waterstraal van de planten af te spuiten of door ze met de hand uit het spuug te halen.

 
 
 
 
         
Naamgeving :

De Nederlandse naam cicade is afkomstig uit het Latijn en betekent 'boomkrekel'

 
   
  Bron : Wikipedia