Infoplaatje

Gewoon bootsmannetje
Wetenschappelijke naam : Notonecta glauca          
Nederlandse benamingen : Ruggezwemmer, waterbij  

English :  
Français :  
Deutsch :  

Taxonomische indeling

Rijk : Animalia Dieren
Stam : Arthropoda Geleedpotigen
Onderstam : Hexapoda Zespotigen
Klasse : Insecta Insecten
Orde : Hemiptera Wantsen, cicaden
Onderorde : Heteroptera  
Familie : Notonectidae Bootsmanntjes
Geslacht : Notonecta  
     
    Linnaeus (1758)
   
Vindplaats : Blauwbossen - Minderhout
Antwerpen - België
Datum : 14 juli 2013
 
 
 
 
 
 
 
 
           
Omschrijving :

Het gewone bootsmannetje (Notonecta glauca) is een insect uit de orde van de halfvleugeligen (Hemiptera), lid van de onder water levende familie Notonectidae.

Ze hebben een gestroomlijnd lichaam met een gesegmenteerde snuit en lange zwempoten aan de achterzijde, die dienen als peddels. De lichaamslengte bedraagt 16 mm.

Deze insecten slaan lucht op onder hun vleugels. Hun prooien, die bestaan uit kleine visjes, kikkervisjes en insecten, lokaliseren ze door middel van watertrillingen, maar ook op het zicht. Met zijn sterke zuigsnuit en krachtige kaken pakt het dier zijn prooien. Ook voor de mens kan een beet pijnlijk aanvoelen, dus is het aan te raden ze niet op te pakken. Het bootsmannetje kan zowel goed zwemmen als goed vliegen. De voortbeweging op het land is zeer moeizaam.

Het bootsmannetje is zowel een goede zwemmer als een goede vlieger; op het land echter is het onhandig en maakt kleine sprongetjes om het water te bereiken. Zwemmen doet het bootsmannetje met de spatel-achtige poten die een borstelige beharing hebben waardoor het oppervlak nog groter is. Omdat er min of meer geroeid wordt verplaatst het bootsmannetje zich met schokkende bewegingen, en zoals de naam al doet vermoeden op de rug. Dat komt doordat de prooien dan beter waargenomen kunnen worden. Een bootsmannetje eet namelijk vooral prooien die zich op of tegen het wateroppervlak bevinden waardoor ze beter op de rug kunnen zwemmen. Het is een geducht roofdier dat alles pakt wat het kan overmeesteren, op het menu staan visjes, kikkervisjes, insecten, wormen en als het niet anders kan ook soortgenoten. Het bootsmannetje is een veelvraat die veel vissen- en amfibieënlarven opeet. Toch zijn ze ook nuttig omdat ze grote hoeveelheden muggenlarven eten die mensen liever kwijt dan rijk zijn. Vijanden zijn kikkers, padden, de grote oeverspin en sommige vissen zoals de zeelt.

Bootsmannetjes hebben geen kieuwen; ze moeten ademhalen aan de oppervlakte en dat doen ze door het achterlijf net iets boven water te steken en door de korte adembuis lucht aan te zuigen. De lucht hecht zich aan de vele buikhaartjes net zoals bij de meeste waterinsecten en ook de waterspin. Hierdoor krijgen ze een prachtige 'zilveren buik', maar het nadeel is dat ze als ze niet zwemmen direct naar de oppervlakte stijgen omdat ze veel lichter zijn dan water. Daarom hebben ze kleine klauwtjes waarmee ze zich goed vast kunnen houden aan onderwaterobjecten zodat ze op de bodem kunnen schuilen bij gevaar.
 
 
 
 
         
Naamgeving :

 

 
   
  Bron : Wikipedia