Infoplaatje

  Waterral
Wetenschappelijke naam : Rallus aquaticus)        
Nederlandse benamingen :  

English : Water Rail
Français : Râle d'eau
Deutsch : Wasserralle
 

Taxonomische indeling

Rijk : Animalia Dieren
Stam : Chordata Chordadieren
Klasse : Aves Vogels
 
Orde : Gruiformes Kraanvogelachtigen
Familie : Rallidae Rallen, koeten, waterhoentjes
Geslacht : Rallus  
     
    Linnaeus (1758)
   
Vindplaats : Fotohut 1 Glenn Vermeersch - Kalmthout
Antwerpen - België
Datum : 24 februari 2020
           
Omschrijving :

De waterral wordt ongeveer 22 tot 28 cm lang. Het verenkleed bestaat uit een kastanjebruine bovenzijde met zwarte strepen en een blauwgrijze onderzijde met gestreepte flanken en een witte onderstaart. Verder heeft de vogel een lange, dunne snavel, rode ogen en rozebruine poten.
Overwegend bruin gestreept met gestreepte flanken en een grijs voorhoofd en buik. Opvallende lange rode snavel. De waterral heeft dunne, lange tenen om gemakkelijk over plantenresten in het water te kunnen lopen.

Moeilijk te observeren; maakt aanwezigheid meestal duidelijk door kenmerkend geluid.
Vliegen doen ze zelden, ze verdwijnen liever al lopend uit het gezichtsveld.

Het voedsel bestaat uit insecten, spinnen, regenwormen, zoetwaterkreeftjes, plantenwortels, zaden, bessen, visjes en kikkers.

Het legsel bestaat uit vijf tot twaalf vuilwitte tot licht geelbruine eieren met roodbruine vlekjes, die worden gelegd in een nest, gemaakt van riet.

Waterrallen komen in bijna heel Europa het hele jaar voor. In delen van Polen, Rusland en Finland komt het dier echter alleen 's zomers voor. De vogel leeft verborgen aan oevers en dichtbegroeide rietmoerassen.

 
 
 
 
 
 
Geluid : Scherp 'kip kip kip', serie zachter wordend varkensachtig geschreeuw 'kruie kruie kruie'. Verder grote variatie aan knorrende, schreeuwende en trillende geluiden. Wordt meest gehoord in schemering en 's nachts
.
Zeer gevarieerd. Vaak een gegil als van een speenvarken en ook een lang aan gehouden "kiep…kiep…kiep..." etc. Baltsroep (in voorjaar ook 's nachts op trek) een versnellend ''duuk...duuk...duuk...trruuiieee…".
 
         
Naamgeving :

Sputteraar die aan het water leeft. 'Ral' is een klanknabootsende naam.

In de wetenschappelijke naam is Rallus een latinisering van F Râle, voor de etymologie waarvan naar Ralb verwezen wordt.
Lat : aquaticus 'in of aan het water levend'; aqua 'water'

 

   
  Bron : Wikipedia